Fakta

  • Norsk Luftambulanse tilbyr en gratis app, Hjelp 113, som hjelper deg å oppgi din nøyaktige posisjon til redningssentralen.
  • Du må ha dekning for at appen skal fungere.

Del artikkelen:

Blir du utsatt for en ulykke eller får et illebefinnende – på veien, på hytta eller på fjellet – kan hvert sekund være avgjørende. Da er det viktig at hjelpemannskaper eller ambulansepersonell finner deg så raskt som mulig.

Reddet av luftambulansens nye mobilapp

Har du mobil og dekning, vil appen til Norsk Luftambulanse gi deg nøyaktige koordinater, som enkelt kan videreformidles til redningsmannskaper.

113c_app

Hjelp 113-appen til Norsk Luftambulanse

Hvis en ulykke inntreffer, noen plutselig blir syke eller du tror en tilstand kan bli farlig, ringer du 113, og oppgir koordinatene som appen viser. Appen bruker mobilnettet og GPS til å finne posisjonen.

Mange hytter og personer uten adresse

Det finnes over en halv million personer uten en nøyaktig adresse i Norge, og nesten like mange fritidsboliger. Mange av disse fritidsboligene er uten adresse. Det at utrykningsetatene kommer raskt frem og slipper å bruke lang tid på å lete etter deg i en nødsituasjon er viktig, ofte livsviktig.

Appen til Norsk Luftambulanse heter Hjelp 113 og er gratis.

app_ikon
Last ned for iPhone
Last ned for Android
Last ned for Windows Phone

Nødapp for utlandet

Norsk Luftambulanse har også laget en nødapp for deg som er på reise i utlandet, som heter Hjelp utland. Hvis en ulykke eller sykdom rammer deg når du er i utlandet, gir Hjelp utland-appen informasjon om telefonnummeret til den norske ambassaden eller konsulatet, og medisinsk nødnummer i landet du befinner deg i.

app_utland
Les mer og last ned for iPhone
Les mer og last ned for Android

Ikke stol på mobilen alene

Både dekning og hastighet i mobilnettet kan variere. Derfor må du ikke ene og alene lene deg på mobiltelefonen for å føle deg trygg på tur. 

– Ta gjerne med deg mobiltelefonen på fjellet og på skituren, men bruk sunn fornuft. Hold telefonen tørr og varm, og vis hensyn til andre. Ikke la din og andres sikkerhet basere seg på mobiltelefonen alene, sier Per Arild Meling, informasjonssjef i Telenor.

Norsk Luftambulanse anbefaler også å sette opp en nødplakat med nøyaktige koordinater, og ha den lett tilgjengelig på hytta. Du vet aldri hvem som må ringe nødtelefonen 113. Norsk Luftambulanse tilbyr sine medlemmer en egen tjeneste for å lage en slik plakat, men du kan også bruke Kartverkets tjeneste.

Lag nødplakat – Kartverket
Lag nødplakat – Norsk Luftambulanse

Fakta

  • Norsk Luftambulanse tilbyr en gratis app, Hjelp 113, som hjelper deg å oppgi din nøyaktige posisjon til redningssentralen.
  • Du må ha dekning for at appen skal fungere.